Kotisivu

>>

2006-08-10:

Kaupungissa vai maalla? (Helsingissä vai Sipoossa?)

Keskustelu Sipoon ja Helsingin välisestä rajasta on käynnistänyt laajempaa pohdintaa siitä, onko ihmisten parempi asua kaupungissa vai maalla. Kysymys menee helposti vähän metsään.

Suomessa on jo olemassa väljän ja tiheän asutuksen alueita. ("Väljä" ei tässä viittaa lämmitettävään asuinpinta-alaan vaan asukkaisiin neliökilometrillä.) Voimme tavoitella asutusrakenteen muuttamista ekotehokkaiksi urbaaneiksi koneistoiksi tai omavaraisiksi paikallisyhteisöiksi, mutta on absurdia kuvitella, että muutos olisi helppo tai nopea. Toistaiseksi siis ihmisiä siis tulee myös asumaan sekä taajamissa että maaseudulla.

Tavoitteeksi siis tulisikin ehkä ottaa:

1) Sekä väljän että tiheän asutuksen alueilla sekä voidaan että tulee pyrkiä siihen, että ihmiset voivat hyvin ja ympäristökuorma on pieni. Tarvitaan joukkoliikenneyhteyksiä, palveluita, kestäviä lämmitysratkaisuja, virkistysalueita, luonnonsuojelua ja mahdollisuutta harrastaa ja vaalia ihmissuhteita. Pitäisi kisata siitä, missä asiat aidosti järjestetään parhain päin, eikä siitä, onko jokin kuvitteellinen ekokaupunki tai ekokylä teoreettisesti lähempänä optimia.

2) Tavoite 1) edellyttää käytännössä asumisen ja liikenteen suunnittelemista kokonaisuutena. Kuntarajat eivät saa olla este elämän muuttamiseksi ekologisemmaksi, tasa-arvoisemmaksi ja onnellisemmaksi. Toisaalta on turha kuvitella, että kuntarajojen muuttaminen automaattisesti parantaa kaikki ongelmat. Erityisen hassuksi tilanne muuttuu, jos kiistat kuntarajoista tulehduttavat välejä jollain alueella niin, että juuri riitely estää seudullisen yhteistyön.

3) Jos haluaa asua väljän asutuksen alueella, on hyvä olla valmis järjestämään oma liikkumisensa ja lämmityksensä kestävällä tavalla (esimerkiksi pelleteillä, polkupyörällä ja vaikka harvaankin kulkevalla bussilla). Kaikille tämä ei ole mahdollista; heidän olisi ehkä parempi asua kaupungissa kaukolämpötalossa ilman autoa. Jos tämä tuntuu raa'alta, kannattaa ehkä muistaa, kuinka raaka ja epäoikeudenmukainen paljon päästöjä tuottavan elämäntavan tuottama ilmastonmuutos viime kädessä on.

No comments: