Kotisivu

>>

2007-03-18:

Viime hetken kysymyksiä

Vielä äänestämistä pohtiville vastauksia useampaan kertaan kaduilla tai sähköpostiin tulleihin kysymyksiin.

Miksi sinua kannattaisi äänestää?


Minua kannattaa äänestää, jos ajattelee samoin. Minä ajattelen, että tarvitsemme Suomeen lisää energiantuotantomuotoja, lisää energiatehokkuutta, lisää työpaikkoja ja elinkeinoja, lisää hyvinvointia köyhimmille, lisää ja fiksumpaa tietotekniikkaa, lisää maahanmuuttajia, lisää kieliä ja kulttuureja, lisää ajatuksia, lisää rakkautta, lisää vaikutusmahdollisuuksia, lisää elintilaa eri eliölajeille, ja ylipäätään lisää monimuotoisuutta.

Jos taas ajattelee kaikesta ihan eri tavalla, kannattaa tietysti äänestää jotakuta muuta. Yleensä melkein aina löytyy ainakin se vähiten huono vaihtoehto. Monet ihmiset äänestävät huonoista syistä ja lähes sattumanvaraisesti, ja juuri siksi sinun kannattaa äänestää fiksuista syistä ja harkiten.

Miksi yleensä kannattaa äänestää?


Koska eduskunta päättää meitä koskevista asioista. Se voi tehdä Suomesta ja vähän maailmastakin joko paremman tai sitten huonomman paikan.

Yksi ääni ja jopa yksi kansanedustaja vaikuttaa vielä melko vähän. Toimimalla fiksusti ryhmässä voi vaikuttaa jo enemmän.

Myös jokaiselle muulle puolueelle tai ehdokkaalle annettu yksittäinen ääni on yksittäisenä aika vähämerkityksinen. Kun ääniä on paljon, sillä on jo iso merkitys. Eduskunta ei tee huonoja päätöksiä siksi, että sen nimi on eduskunta tai siksi, että se valitaan vaaleilla, vaan siksi, että sinne ei valita parempia tyyppejä.

Eikö tärkeimmät päätökset tehdä eduskunnan ulkopuolella?


On totta, että paljon valtaa käyttävät nykyään ylikansalliset järjestöt, yhtiöt ja ulkoparlamentaariset tahot. Osaltaan tähän liittyy hyvääkin kehitystä. Äänestämättä jättäminen ei kuitenkaan lisää poliittisen päätöksenteon suhteellista valtaa, korkeintaan vähentää sen pätevyyttä ja uskottavuutta. Jos haluamme lisää valtaa takaisin poliittisille päättäjille, meidän kannattaa äänestää päättäjiä, joilla on rohkeutta vahvistaa ylikansallista demokratiaa, esimerkiksi YK:ssa ja EU:ssa.

Eduskunta päättää suomalaisten tuloveroista, mielenterveyteen laitetuista varoista, pakolaisten b-luvien myöntämisestä, uusiutuvan energian tukemisesta, homojen adoptio-oikeudesta, sananvapaudesta tietoverkoissa ja tekijänoikeuksista, joukkoliikenteen tariffituista ja investoinneista raideliikenteeseen, opintorahasta ja kansanäänestyksistä. Lisäksi eduskunta vaikuttaa hallituksen ja suuren valiokunnan kautta myös mm. EU-politiikkaan. Näitä päätöksiä tekemään kannattaa valita tyyppejä, joilla on haluamansa kaltaiset arvot ja tavoitteet.

Oliko tämä nyt tässä?


Äänestäminen on yksi, pieni mutta tärkeä osa yhteiskunnallista vaikuttamista. Lisäksi kannattaa osallistua vaikkapa kansalaisjärjestöjen työhön, kirjoittaa kansanedustajille ja ministereille tai yleisönosastoon, keskustella ystäväpiirissään ja yrittää toimia henkilökohtaisessa elämässään paremmin. Itse toimin mm. ViNOssa, mutta järjestöjä ja ryhmiä on muitakin.

Entä jos et kuitenkaan pääse läpi?


Sitten en pääse. Olen saanut paljon spontaania positiivista palautetta ja lupauksia äänestämisestä sähköpostilla ja kampanjoidessani kaduilla, mutta en tietenkään voi luvata mitään tiettyä äänisaalista.

Ääni minulle on kuitenkin suhteellisessa vaalitavassa ääni yleisemminkin hyvijä asioita tarmokkaasti ajaville Vihreille. Lisäksi aiemmat äänet näkyvät aina myös tulevissa vaaleissa huomiona, ja annetut äänet tuovat lisäarvoa ehdokkaan agendalle ja ajatuksille puolueen sisällä ja yleisemmin yhteiskunnassa, vaikkei hän pääsisikään läpi.

Jos kaikki äänestävät vain varmoja läpimenijöitä, eduskunnasta tulee tylsä ja monotoninen. Äänestä mieluummin omien arvojesi mukaan kuin varmoja voittajia.

Mitä ajattelet...


Olen pahoillani, etten ole ehtinyt vastata jokaiseen mahdolliseen kysymykseen enkä edes kaikkiin vaalikyselyihin. Löydät vastauksiani useimmista vaalikoneista sekä omilta sivuiltani. Voit myös kysyä klo 18.30 asti vaikka sähköpostilla mielipidettäni.

No comments: