Kotisivu

>>

2007-01-26:

Vanhasen kanssa hallitukseen?

Matti Vanhanen haluaa Vihreät mukaan seuraavaan hallitukseen. Tämä on loistava idea ainakin, jos hallitus sitoutuu jo ohjelmassaan tekemään maailmasta paremman paikan eikä huonompaa. Siis hakemaan kestävää hyvinvointia kokonaisvaltaisella ilmastonsuojelulla, vähentämään yhteiskunnan, erityisesti lapsiperheiden, eriarvoistumista ja kehittämään uusia ratkaisuja kuten perustuloa turvaksi ja kannustimeksi työelämän muutoksiin.

Ilo vaihtui tyrmistykseksi, kun Vanhanen keksi heti samaan syssyyn ilmoittaa, että seuraavalla hallituskaudella tulisi alentaa veroja. Mikä tekee tästä kestävää, vihreää sosiaaliliberaalia politiikkaa?

Vihreät ovat vastustaneet kaikkiin tuloluokkiin kohdistuvia veronalennuksia hyvin yksinkertaisesta syystä: peruspalveluiden kehittämiseen tarvitaan rahaa. Niitä on nyt kurjistettu jo tarpeeksi, ja niitä tarvitaan tulevaisuudessa väestön ikääntyessä enemmän kuin koskaan. Kilpailukykymme ja hyvinvointimme rakentuu tasa-arvolle.

Pienituloisimpien tuloveroja toki voidaan ja tuleekin keventää. Tähän löytyy varaa sekä kansantalouden ja siten verotulojen kasvusta että erityisesti ympäristöverotuksen tiukentamisesta.

Ymmärrän, että pääministeri on kiireinen mies. Olisi kai kuitenkin kohtuullista, että ennen hallitusyhteistyön suunnittelua hän lukisi edes pari ensimmäistä sivua Vihreiden vaihtoehtobudjetista.

No comments: