Kotisivu

>>

2007-01-31:

Haluavatko demarit poistaa vai lisätä matalaenergian tukia?

28.1.2007 Kansanedustaja, SDP:n ilmasto- ja energiatyöryhmän puheenjohtaja Miapetra Kumpula haluaa palauttaa punamultahallituksen poistamia energia-avustuksia:
"Energia-avustukset kerrostalojen parannuksiin onkin palautettava välittömästi uuden hallituksen aikana."

20.12.2006 eduskunta hylkää mm. talousarvioesitykset TAA 1439 ja TAA 1428, joissa esitetään korjausavustusten palauttamista (mom. 35.30.55, pääluokassa 35 mm. äänestykset 36 ja 37). Miapetra Kumpula äänestää näitä esityksiä vastaan ja hallituksen esityksen puolesta.

22.9. 2006 Vihreiden vastaesitys vaatii lisämäärärahaa talojen energia-avustuksille "Valtion talousarvioon varattua asuntojen korjaus- ja energiainvestointeihin tarkoitettua määrärahaa on korotettava ja määrärahan tasoa tulee tulevina vuosina kasvattaa tuntuvasti nykyisestä."

Vastaesitys olisi voitu rahoittaa esimerkiksi tehostamalla harmaan talouden vastaisia toimia, verottamalla energiayhtiöiden ansiotonta arvonnousua (windfall-vero) tai korottamalla alkoholi- tai tupakkaveroa tai jäteveroa. Nämä ehdotukset löytyvät pakettina Vihreiden vaihtoehtobudjetista sekä lakialoitteena LA 147/2005 ja talousarvioesityksinä TAA 1006/2006, TAA 1258/2006, TAA 46/2006 ja TAA 30/2006.

22.9.2006 demarien Esa Lahtela haluaa lisätä punamultahallituksen vähentämiä määrärahoja energia-avustuksille. Jos pelkää vihertartuntaa osallistumalla Vihreiden talousarvioesitykseen, kai nyt edes oman puolueen edustajan esitykseen voi yhtyä? Ilmeisesti ei. Kumpula ei allekirjoittanut kumpaakaan esityksistä, mikä on sikäli reilua, että ei hän myöskään äänestänyt niiden puolesta. (Vrt. tapaus Kaikkonen.)

12.9.2006 punamultahallituksen talousarvioesitys leikkaa energia-avustuksia: "Määräaikaisilla energia-avustuksilla tuetaan pientalojen lämmitystapamuutoksia muun muassa kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi. Muut energia-avustukset lopetetaan." Täydentävissä hallituksen talousarvioesityksissä asiaa ei käsitellä mitenkään.

Suomeksi: kansanedustaja Miapetra Kumpula on äänestänyt 20.12. energia-avustusten palauttamista vastaan, ja 28.1. demarien ilmasto- ja energiatyöryhmän pj Miapetra Kumpula haluaa palauttaa ne.

Onko tässä jotain uutta? Valitettavasti ei. Vaalien tullen jopa ulkoministeri Tuomioja sanoutuu irti omasta politiikastaan: Tuomiojan toteuttama ja hallituksessa aiemmin hiljaa hyväksymä tuottavuusohjelma onkin yhtäkkiä kirosana. Demarit ajavat yksinkertaisesti kaksilla raiteilla.

Minun mielestäni taas energia-avustuksilla saatavat ilmastonsuojeluhyödyt, matalaenergiatukien tuomat työpaikat ja energiaturvallisuuden vähentäminen energiatehokkuudella olivat kyllä jo joulukuussa 2006 yhtä arvokkaita kuin nyt tammikuussa 2007. Mutta parempi tietysti vähän myöhässä kuin milloinkaan. Jään odottamaan, miten Kumpula aikoo edistää hankettaan.

No comments: