Kotisivu

>>

2006-08-26:

Vihreät tempaisevat 24.8. Al Goren tähdittämän ilmastoelokuvan yhteydessä

Noin 20 vihreää ympäri Uuttamaata oli eilen jakamassa Euroopan Vihreiden ilmastokampanjan ilmastotietoa, ViNOn ympäristölehteä Rönsyä ja ilmastovisaa ilmastoelokuvan "Epämukava totuus" katsojille. Länsiväylä kävi tekemässä jutunkin, ja haastatteli minua ja Heidi Hautalaa. Toivoimme elokuvan kannustavan ihmisiä myös toimimaan katastrofin estämiseksi ja puhuimme muiden puolueiden lähtemisestä mukaan ilmastokeskusteluun. On hienoa, että muutkin kuin vihreät puhuvat ilmastonsuojelusta — mutta parempi, välttämättömämpi ja kiireellisempi olisi myös tehdä jotakin. (Vihreä ilmasto- ja energiaohjelma Kestävää hyvinvointia ilmastonsuojelulla, liikennepoliittinen ohjelmaLiikkumisen pakosta liikkumisen vapauteen, vaihtoehtoinen talousarvio.)

Vastaanotto oli mukava ja materiaali meni hyvin kaupaksi. Itse elokuvalta odotin vähän enemmän: vannoutuneelle ilmastofriikille siinä oli vähän uutta ja jotenkin vähän kaukainen ote. "Pari piirua ihmisen suuntaan" voi olla jo käyttökontekstinsa vuoksi hieman saastunut fraasi, mutta ajatuksena se on hyvä. Kuulemma filmi kuitenkin puree jenkkiyleisöön. Itsekin pidin sen lopusta, jossa rinnastettiin apartheidin murtaminen, Intian väkivallaton itsenäisyystaistelu, mustien kansalaisoikeusliike, Ranskan vallankmous ja Yhdysvaltojen itsenäistyminen ilmastonmuutosvastarintaan. Ensimmäistä kertaa maailmanhistoriassa koko ihmiskunnalla on edessään valtaisa haaste, jonka torjumiseksi tarvitaan jokaista, jonka torjumiseksi jokainen voi tehdä jotakin, ja joka tarjoaa myös ennennäkemättömiä mahdollisuuksia tyydyttää kaikkien energiantarve kestävällä ja tasa-arvoisella tavalla sekä lisätä hyvinvointia.




Vihreät tempaisevat 24.8. Al Goren tähdittämän ilmastoelokuvan yhteydessä
"Epämukava totuus" -elokuvan yhteydessä muistutetaan "Mukava totuus: ilmastonmuutos voidaan torjua!"

Tiedote
22.8.2006

Vihreät eri puolilta Uuttamaata saapuvat 24.8. tempaisemaan Tapiolan kulttuurikeskuksen viereiselle torille klo 19. Kulttuurikeskuksessa saa klo 19.45 Espoo Ciné -festivaaleilla Suomen ensi-iltansa ilmastoelokuva "Epämukava totuus" (An Inconvenient Truth). Tempauksessa paikalle pystytetään banderolli "Mukava totuus: ilmastokatastrofi voidaan torjua!"

Elokuva on käynyt Yhdysvaltojen tilastoissa yhdeksänneksi katsotuimpana elokuvana, ja sen tähti on USAn entinen varapresidentti Al Gore. Epämukava totuus tulee Suomessa myös teatterilevitykseen 15.9.

Katsojille jaetaan Euroopan vihreiden ilmastokampanjan esitteitä, joissa kerrotaan käytännön ilmastonsuojelutoimista niin omassa elämässä kuin politiikassakin. Lisäksi katsojat voivat tarkastaa tietonsa ilmastovisassa sekä pelata ilmastoaiheista tasohyppelypeliä. Paikalla ovat kansanedustaja Heidi Hautala Uudenmaan piiristä, helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Otto Lehtipuu, sipoolainen kansanedustajaehdokkaaksi lupautunut Stina Nybäck ja Vihreän liiton varapuheenjohtaja Janne Länsipuro Pernajasta.

"Suomeenkin on korkea aika saada katastrofielokuvien lisäksi tosielämän tietoa siitä, että katastrofeilta voidaan välttyä, jos tahtoa löytyy. Ilmastonmuutos ei ole pelkkä uhka: ilmastonsuojelu voi yhdistää ihmisiä ja valtioita toimintaan, josta ilmaston lisäksi hyötyvät muutoinkin köyhimmät ja heikoimmat", huomauttaa Vihreän liiton varapuheenjohtaja Janne Länsipuro.

Elokuvaa on halki sen esitysmaiden pidetty toimintaan kannustavana. "Ilmastonmuutosta voi torjua kulutusvalinnoilla, liittymällä ympäristöjärjestöihin ja vaikuttamalla puolueissa. Näillä keinoilla luodaan painetta päätöksentekijöihin, jotta talouden rakenteita muutetaan hyviä valintoja suosiviksi. Suurten puolueiden vasta virinnyt huoli ympäristöstä on vain viherpesua niin kauan kuin budjeteissa ei pureta ilmastolle haitallisia tukia ja muuteta verotusta ympäristöä suosivaksi", Heidi Hautala sanoo.

Ilmastomyötäistä yhteistyötä tarvitaan Suomessa myös kuntien välillä mm. joukkoliikenteen ja asumisen järjestämisessä. "On tarkasteltava ihmisten hyvinvointia, asumista, ilmastomyötäistä liikennettä ja laajoja, yhtenäisiä metsäalueita kestävän kehityksen periaatteiden pohjalta. Kaikkia näitä osa-alueita voidaan edistää hyvällä seudullisella yhteistyöllä", toteaa sipoolainen vihreä Stina Nybäck.

"Joukkoliikennettä ja kestävää asumista on edistettävä kaikissa kunnissa. Kuntien yhteistyön lisäksi tarvitaan valtio mukaan raideliikenteen investointeihin. Liikenteen päästöjen vähentäminen on kaikkien yhteinen etu", jatkaa helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Otto Lehtipuu.

Lisätiedot

Helsingin Vihreiden Nuorten puheenjohtaja Heikki Korpela, gsm 040 848 6022
Heidi Hautala, gsm 050 511 3129
Otto Lehtipuu, gsm 050 383 5759
Stina Nybäck, gsm 040 562 3285
Janne Länsipuro, gsm 040 740 8445

No comments: